sâmbătă, 8 iunie 2013

DESPRE NOI...

MISIUNEA NOSTRĂ:
Asociația  Culturală Brănești  se constituie ca organizație cu profil cultural-educativ-umanitar , pentru promovarea  culturii locale și  a artelor tradiționale , evaluarea patrimoniului cultural local în special  a artelor și mesteșugurilor tradiționale într-o manieră creativă și responsabilă.


 Obiectivul general al Asociației este  promovarea identității și a patrimoniului cultural tradițional local.


Film documentar realizat în Brănești de IF TV în anul 2008. 

Membrii fondatori. Asociaţia are un Consiliu Director format din:
1. Preşedinte:  Sebe Marius-Ovidiu
2. Vicepresedinte:  Popa Manuela
3.Secretar : Ene Alina 


CAMPANIE PENTRU TRADIŢIE!
Moştenirea istorică şi culturală este cea mai mare comoară a unui neam.Această moştenire în ansamblul ei poartă numele de patrimoniu.

          Localitatea Brăneşti se caracterizează printr-o comunitate străveche, cu rădăcini adânci, cu o cultură tradiţională care s-a diversificat odată cu stabilirea în localitate a unor familii bulgare în vremurile grele de la începutul secolului XIX.
    Astfel, zestrea culturală a comunităţii noastre este extrem de variată şi bogată, însă dezvoltarea societăţii şi modernismul ameninţă cu dispariţia acesteia.

Multe din elementele patrimoniului tradiţional local s-au pierdut deja, iar altele sunt pe cale de dispariţie. 
   În acest sens, am luat iniţiativa de a organiza o expoziţie permanentă, care să adăpostească elemente ale patrimoniului tradiţional local, pentru a facilita păstrarea şi prezentarea lor  noilor  generaţii.  Cu sprijinul unor elevi şi al unor oameni din localitate care au înţeles rolul şi rostul acestei expoziţii, colecţia noastră de obiecte tradiţionale s-a îmbogăţit ajungând la peste 150 de obiecte.
    Fireşte, suntem la început de drum, însă ne dorim şi cu sprijinul tău, să ne îmbogăţim colecţia şi într-un viitor nu foarte îndepărtat colecţia să determine înfiinţarea unui muzeu al satului. În felul acesta valorile noastre tradiţionale sunt transmise şi prezentate şi noilor generaţii.

    Şi tu poţi deveni membru al colectivului de donatori. Tot ce trebuie să faci, este să identifici cu ajutorul bunicilor sau străbunicilor obiecte care erau folosite altădată,  acum uitate undeva prin podurile caselor vechi sau prin  cotloanele gospodăriei şi care zac spre degradare.
Pe un bilet de hârtie trebuie să treci numele tău apoi al obiectului şi o scurtă descriere a lui. Astfel, printr-o donaţie contribui la păstrarea memoriei unor oameni ai localităţii.

Exemplu de obiecte:
1.    obiecte vechi din ceramică sau  lut(ulcioare, oale, străchini, etc).
2.    unelte vechi din lemn sau metal folosite în trecut în gospodărie.
3. obiecte folosite la ţesături lucrare în casă: război de ţesut, furcă de tors, vârtelniţă, rodan, gherghef, etc.
4. obiecte care fac parte din lada de zestre: lada, ţesături, ştergare, ie, scoarţe, carpete, etc lucrate în casă.
5.    obiecte sau materiale folosite în trecut la diferite obiceiuri sau tradiţii.
   6. Altele: orice obiect care aminteşte sau vorbeşte despre memoria unor oameni sau a tradiţiilor din localitate.

Pentru alte informaţii puteţi lua legătura cu coordonatorul acestui proiect – profesor metodist Marius-Ovidiu Sebe.

          
              CERERE DE ÎNSCRIERE ÎN ASOCIAȚIA CULTURALĂ BRĂNEȘTI

 Cei care doresc să devină membrii asociați în cadrul organizației noastre, trebuie să completeze formularul tip de cerere (de mai jos) și să-l depună la biroul de lucru al asociației, din cadrul Casei Corpului Didactic Ilfov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu